06 2036 1928 | Botenmakersstraat 92, Zaandam | carolien@carolienskindertherapie.nl

Voor kinderen

Soms zit je niet lekker in je vel

Heb je soms het idee dat er iets niet helemaal lekker met je gaat? Heb je ergens last van en kan je het niet zelf stoppen? Of maak je je ergens zorgen over en praat je er met niemand over? Misschien heb je af en toe pijn in je buik of heb je ergens anders pijn in je lichaam? Bijt je nagels of trek je aan je haar? Word je gepest? Word je snel boos en doe je dan dingen die je niet wil? Of durf je iets niet wat je wel wil? Kortom, zit je niet lekker in je vel? En wil je dat graag veranderen? Dat kan.

Samen gaan we op zoek

Samen met mij kom je er achter wat er precies aan de hand is. Eigenlijk leer je jezelf beter kennen en zo jezelf te helpen om er beter mee om te gaan. En om je ouders, je juf of meester te kunnen vertellen wat jij wil en hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Hoe gaan we dat doen?

We gaan samen (dus zonder dat er iemand anders bij is) spelen, kletsen, zwaardvechten, schilderen, toneelspelen, bouwen, afbreken, darten, kleien, legoën, of wát jij maar wil. Ik heb een speelkamer die vol staat met spelletjes, knuffels, speelgoed, tekenspullen, verkleedkleren, en nog zoveel meer dat ik het echt niet allemaal kan opnoemen.

Wie is de baas?

Het is belangrijk dat je weet dat jij bepaalt wat je doet, en hoe je het doet. En dat je weet dat er in de speelkamer geen goed of fout bestaat. Wij zijn er samen de baas. Ik speel met jou mee. En verzin soms handige dingen. En jij kijkt dan of je daar wat aan hebt.
En zodoende komen we er achter waar jij last van hebt en wat jij wil veranderen en hoe jij dat gaat doen. Zodat jij weer de baas wordt over jezelf en niet dat vervelende gevoel.

En je ouders?

Af en toe praat ik met je ouders. Ik vertel hen hoe het met je gaat en hoe zij jou het best kunnen helpen. En zij vertellen mij hoe het thuis met jou en hen gaat. Ik vertel ze trouwens geen dingen die jij mij hebt verteld. Alleen als jij dat graag wilt. Ik vind het belangrijk dat je dat weet. Ik vertel trouwens aan niemand anders iets over jou. Alleen als jij mij vraagt om dat te doen.

En de juf of meester?

Af en toe vraagt een kind mij om met de juf of meester te gaan praten. Want soms is er een probleem in de klas dat een kind niet alleen kan oplossen. En dan ga ik naar de school, samen met het kind, of alleen. Of met de vader of de moeder erbij. Dat overleggen we samen, jij en ik.

Hoe vaak kom je en wanneer?

De meeste kinderen komen 1 keer in de week, onder schooltijd of er na, naar de speelkamer. In de vakanties niet. Dan hebben we vrij.

Jongeren

Als je tussen de 10 en 16 bent verandert er veel. Je gaat naar de middelbare school. Je gaat anders met je ouders en je vrienden om. En bovendien verandert je uiterlijk, je lichaam. Hormonen maken dat je je soms heel anders voelt of anders doet dan vroeger. Je wil meer vrijheid om zelf te bepalen wat je doet of niet doet, maar je ouders moeten daar nog aan wennen en willen je nog niet loslaten. En misschien wil je wel van alles proberen (bijvoorbeeld alcohol) en loopt dat uit de hand. De veranderingen die jij doormaakt kunnen problemen geven. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving, je ouders bijvoorbeeld. Soms voel je je bang, eenzaam, of doe je dingen die je eigenlijk niet wil doen of juist anders had willen doen. Je maakt misschien veel ruzie en je voelt je onbegrepen. Als je daarover wil praten zonder dat je direct te horen krijgt wat je wel of juist niet moet doen, kan ik je een luisterend oor bieden. En we kunnen samen bekijken wat er goed gaat en wat je wil veranderen. Soms kan ik een brug slaan naar je ouders of naar school. Zodat jullie elkaar weer zien zoals je echt bent. Veranderd, maar toch gewoon jezelf.

Als je nog iets wilt weten

Dan kun je me gewoon bellen: 06 – 2036 1928.
Of mailen naar carolien@carolienskindertherapie.nl, of chatten op Instagram.

Als je trouwens iets wil weten over gevoelens, stress en je brein dan is dit een interessant animatie-filmpje: https://youtu.be/qyxMWtLs3Sc

 

 

Share This